The making of 'Spiegelbeeld'; De avonturen van Kelsey

Part 6: Van een verdrietig uiteinde naar een krachtig begin!

Dayenne Schurman- de Bruin zelfbewustzijn diversoiteit spiegelbeeld derijkeleeromgeving.nl2017 wat een jaar! Een jaar van persoonlijke en zakelijke groei. Een jaar waarin ik eindelijk gehoor heb gegeven aan mijn drang om van meer betekenis te zijn voor het jonge kind en aan mijn drang om mijn creativiteit te exploderen. Het opzetten van mijn eigen onderneming: de rijke leeromgeving en het in eigen beheer uitbrengen van mijn prentenboek spiegelbeeld.

2017 was ook het jaar van bewustwording: o.a. staan voor waar ik in geloof en wat mij drijft. Meer spiegels/rolmodellen voor het gekleurde kind, die ziekmakende pietendiscussie, deuren die opengaan maar ook deuren die hard dichtklappen.

2017 heeft mij al met al veel goeds gebracht. Totdat ik de laatste zaterdag van 2017 werd opgeschrikt met het verdrietige bericht, dat mijn neefje Reynold Bendt door middel van een dodelijke steek om het leven is gekomen. Geloof mij, je wereld stort in elkaar. Alles waar ik mee bezig was, was opeens niet meer van belang. Geloof mij, dit wil geen enkele ouder meemaken. Je kind naar zijn laatste rustplaats brengen. En waarom? Waarom?

Mijn neefje was op die bewuste dag op de fiets patat met BBQ kip gaan kopen. Op de terugweg is hij tegengehouden door vier jongens.
Zij hebben zijn fiets onderschept en begonnen op hem in te slaan. Vier tegen één. Hoe laf ben je dan?
Tijdens deze worsteling is één van de vier jongens zijn huis binnengerend. Kort daarna kwam hij naar buiten gerend met een scherpvoorwerp. Mijn neefje werd neergestoken terwijl hij in de klem gehouden werd door drie andere jongens. Zo snel als ze konden namen ze de benen, de dader ging ervandoor op de fiets van mijn neef.
Daar lag hij dan. Dood! 23 jaar jong. Alleen achtergelaten.

Zinloos geweld! Een hele laffe daad. Het is onwerkelijk. Het is onaanvaardbaar dat één fataal moment, zo abrupt een einde maakte aan een veelbelovend jong leven. Waarom? Wat gebeurt er toch in Suriname? Wat gebeurt er in de wereld?

Mi lobi wan. Morgen wordt je begraven. Rust zacht.IMG-20180108-WA0000

Verslagenheid, boosheid en verdriet. Daar is mijn 2017 mee geëindigd en 2018 mee gestart.
Mezelf kennende kan ik heel lang blijven hangen in deze emoties. Na een powertalk van iemand die ook zo een soortgelijk verlies heeft gehad heb ik voor mezelf besloten om niet te blijven hangen in mijn boosheid en verdriet maar om dit om te zetten in kracht.

Door het overlijden van mijn naaste komt het besef nog harder binnen dat het leven te kort is om energie te verspillen aan negativiteit.

In de goede flow waarmee ik bezig was, om mijn prentenboek spiegelbeeld uit te brengen, ga ik verder. Momenteel ben ik druk in de weer met het ontwikkelen van een uitgebreid educatief lespakket voor groep 1, 2 en 3 rond burgerschap. Het bevat de onderwerpen kinder- en mensenrechten, filosoferen, debatteren, schoolomgeving: wijk en samenleving, identiteit en diversiteit, leerlingenparticipatie, sociale veiligheid en conflicthantering, Europees en wereldburgerschap, basiswaarden en democratische rechtsstaat. Naar mijn weten uniek in onderwijsland. Zie www.derijkeleeromgeving.nl

Voor 2018 staan mooie events en activiteiten gepland.

Eind januari start mijn crowdfundingactie:
Spiegels en ramen voor ieder kind in Suriname!

Het doel is om gelden in te zamelen zodat ik de kleuters in Suriname kan verblijden met mijn prentenboek Spiegelbeeld. Een boek waarin zij zich kunnen spiegelen en herkennen.

25 februari viert Coloured Goodies groots hun tweejarig bestaan.
Derijkeleeromgeving.nl zal daarbij ook aanwezig zijn. We hopen dat de Spiegelbeeld prentenboeken als warme broodjes over de toonbank gaan.

25 maart is mijn allereerste boekpresentatie van het prentenboek Spiegelbeeld. Ook dan wordt het een feestje. Mocht je hierbij aanwezig willen zijn, stuur een bericht naar info@derijkeleeromgeving.nl

Binnenkort publiceer ik op Afromagazine en mijn website een interview met Henna Linger, bedenker van sleutelgeheimen. Henna geeft in dit interview haar visie op diversiteit weer.

Ook zal Miss Chavella Isabella Overman, kandidate Miss Black Hair Nederland Verkiezing 2018 haar beweegredenen over haar deelname weergeven.

Begin april zal ik gastspreker zijn bij Nubian Model Queen 2018 georganiseerd door Alex Martijn.

2018! We gaan ‘m rocken!

Ook te lezen op afromagazine.nl/…/van-een-verdrietig-uiteinde-naar-een-krac…

Dayenne Schurman

Adobe Spark (54)

2 gedachten over “Part 6: Van een verdrietig uiteinde naar een krachtig begin!

 1. Wat vind ik het goed dat er zo een boek als spiegelbeeld komt.
  Wat knap om in zo een korte tijd al weer zo veel kracht te vinden om verder te gaan na zoveel heftigs

  Geliked door 1 persoon

 2. Dank je wel Petra. De vele reacties op mijn social media sterken mij ook om door te pakken. Soms best wel moeilijk.

  Spiegelbeeld is een verhaal waar een ieder zich in zal herkennen. Het gaat over zelfbewustzijn. We hebben allemaal wel een moment in ons leven dat we ontevreden zijn met hoe wij eruit zien, wat wij doen, wat wij hebben. In dit verhaal weet oma op een warme, subtiele wijze Kelsey er op te wijzen dat ze goed is, zoals ze is.

  Daarnaast zijn prentenboeken zoals spiegelbeeld schaars en dat gegeven is erg jammer. En dan te bedenken dat het jonge kind zich een beeld van de wereld en zichzelf vormt door de verhalen en beelden die het hoort en ziet. Dus op naar meer prentenboeken waar diversiteit op een natuurlijke wijze in verweven is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s